menu-wit

Doe mee en lever in!

Staat er bij jou ook een oude laptop in de kast te verstoffen? Wat zou het heerlijk zijn als die eindelijk eens opgeruimd is!

Leon levert zijn oude laptop. Jij ook?

Leon levert zijn oude laptop.
Jij ook?

Is jouw laptop goed genoeg voor hergebruik? In dat geval laten we de laptop refurbishen en zorgen we dat hij terecht komt bij een Leidse jongere die hem hard nodig heeft. Bij oudere laptops zorgen wij ervoor dat de grondstoffen een tweede leven krijgen. Zo draag jij je steentje bij aan een duurzamere wereld.

Ben je bang dat er iets met je oude gegevens gebeurt en lukt het je niet zelf om de data te wissen? Als je dit aangeeft, kun je van ons gratis een garantiecertificaat krijgen dat alle data zijn gewist.

Startdatum: 22 juni 2022
Update per 1 mei 2024

Aantal ingeleverde laptops:

0

stuks waarvan

0

zijn gerefurbished.

Waar en hoe kan ik mijn laptop inleveren?

Inleveren kan eenvoudig bij:

Heb je meer dan 3 laptops? Neem dan contact met ons op.

Veilig inleveren

Veel laptops blijven in de kast of de la liggen omdat er zorgen zijn over wat er met de laptop gebeurt als je hem hebt ingeleverd. Niemand wil dat zijn gegevens op straat komen te liggen of dat anderen daarbij kunnen. Ook kan het zijn dat er nog foto’s of documenten zijn die je er af wilt halen voor je de laptop de deur uit doet.

We vertellen je hier wat jij kunt doen en wat wij doen om jou te helpen je laptop veilig in te leveren.

Wat kan jij doen: back-up maken en grondig wissen

Omdat het niet de bedoeling is dat anderen de gegevens op jouw oude laptop zien is het belangrijk om eerst een back-up te maken van de hele harde schijf, op die manier kun je ook al je gegevens bewaren. Daarna moet je de laptop grondig wissen. Op de website van de Consumentenbond staat goed beschreven hoe je dit het beste kunt doen.

Lukt het je niet zelf om de data te wissen? Als je dit aangeeft, kun je van ons gratis een garantiecertificaat krijgen dat alle data zijn gewist. Voor bedrijfslaptops zijn wij verplicht de data te laten wissen.

Wat gebeurt er met jouw laptop?

Leidse Laptoppers zorgt dat laptops worden gerecycled of gerefurbished.

1 miljoen laptops in lades en kasten

In Nederland liggen zo’n 1 miljoen laptops te verstoffen in lades en kasten. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction. Als producten niet meer gebruikt worden, maar ook niet worden afgedankt, staan ze in ‘slaapstand’. Ze verliezen dan hun waarde. Hoe minder oud de apparaten zijn, hoe meer mogelijkheden er nog zijn voor levensduurverlenging. Lever je laptop daarom zo snel mogelijk in! Kan het apparaat in zijn geheel niet meer hergebruikt worden, dan kunnen de grondstoffen er nog wel uitgehaald worden.

Refurbishen: een tweede leven voor je laptop

Als een laptop nog niet te oud is, kan deze nog gerefurbished worden. Leidse Laptoppers laat laptops die hier geschikt voor zijn refurbishen en zorgt dat terecht komen bij jongeren in gezinnen waar geen geld is voor een nieuwe laptop.

Recyclen: de materialen uit je laptop zijn nog bruikbaar

Als je laptop niet gerefurbished kan worden, zorgen wij dat de waardevolle grondstoffen, zoals zilver en goud hergebruikt  worden. Dit gebeurt via de gecertificeerde partners van WeCycle.

Veelgestelde vragen

Laptop(s) aanmelden

Je kunt je laptop aanmelden door hier je gegevens achter te laten.

Als je je laptop in gaat leveren bij een winkel hoef je je laptop niet aan te melden maar dat mag wel. Zo weten wij alvast dat jouw laptop eraan komt.

Laptop(s) inleveren

Je laptop lever je het liefst in samen met de oplader. Als je wilt dat wij de data voor je laten wissen, vragen we je bij het inleveren je contactgegevens achter te laten zodat we je een bewijs van het wissen kunnen toesturen.

Je kunt je laptop inleveren bij de onderstaande winkels.

 • Bibliotheek Nieuwstraat, Nieuwstraat 4, Leiden
  Openingstijden: ma, di, vrij 09.00-18.00, wo, do: 09.00-21.00, za: 10.00-17.00.
 • Bibliotheek Merenwijk, Rosmolen 4 Leiden
  Openingstijden: ma, vr 13.30-17.00, di, wo 10.30-19.00, do 10.30-17.00, za 10.30-12.30.
 • Bibliotheek Stevenshof, Trix Terwindtstraat 6 Leiden
  Openingstijden: ma, di, wo, do, vr 13.30-17.00, za 10.30-12.30.
 • Bibliotheek het Gebouw, Arubapad 4 Leiden
  Openingstijden: ma, di, wo, do, vr 09.00-17.00.
 • Bibliotheek Leiderdorp, Van Diepeningenlaan 110 Leiderdorp
  Openingstijden: ma, di, wo, do, vr 09.00-17.00, za 1030-12.30.
 • De filialen van het Kringloop Warenhuis in Zuid/West (Wagnerplein 11 Leiden, winkelcentrum Kennedylaan) en Merenwijk (Standerdmolen 35 Leiden, winkelcentrum Kopermolen)
 • Kringloopbedrijf Het Warenhuis (Willem Barentszstraat 12). Laptops die hier worden ingeleverd komen niet in aanmerking voor een certificaat.
  Openingstijden: ma-vrij 10.00-16.00 u, zat 9.00-17.00 u.
Het is handig als je de laptop in een plastic tas doet, met de lader erbij. 

Ja, ook van kapotte laptops kunnen de grondstoffen worden hergebruikt.

De data van je laptops wordt gewist met professionele Blancco software. Je ontvangt een certificaat via de e-mail (indien je die hebt opgegeven). Als de laptop niet meer opstart of de harde schijf niet door Blancco kan worden gewist, dan zorgen we dat de harde schijf wordt vernietigd. In dat geval krijg je geen certificaat, maar wel een e-mail met toelichting.

Als een laptop nog niet te oud is, kan deze nog gerefurbished worden. Leidse laptops laat laptops die hier geschikt voor zijn refurbishen en zorgt dat ze  terecht komen bij kinderen/jongeren in gezinnen waar geen geld is voor een nieuwe laptop. Deze jongeren zullen erg blij zijn met jouw oude laptop.

Als je laptop niet gerefurbished kan worden, zorgen kunnen waardevolle grondstoffen, zoals zilver, goud en palladium hergebruikt kunnen worden. Leidse laptops zorgt ervoor dat de laptops die niet geschikt zijn voor hergebruikt gerecycled worden. Dit gebeurt via de gecertificeerde partners van WeCycle.

Ja, alle inwoners van Leiden maar ook van buiten Leiden mogen meedoen. Je kunt je laptop inleveren bij een van de inleverlocaties.

Data wissen

Als je wilt, kunnen de data van jou laptop gewist worden. Dit gebeurt door een erkend, gecertificeerd bedrijf (FlexIT in Leiden). Je ontvangt na het wissen een certificaat via de e-mail.

Het is belangrijk om eerst een back-up te maken van de hele harde schijf, op die manier kun je ook al je gegevens bewaren. Daarna moet je de laptop grondig wissen. Op de website van de Consumentenbond staat goed beschreven hoe je dit het beste kunt doen.

Partners

Leidse Laptoppers wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende organisaties:

Over ons ~ contact

De Leidse Laptoppers is een initiatief van Agnes de Rooij, Ingrid van den Berg en Michiel Janssen. Met hulp van de subsidie Circulair Verwaarden van de gemeente Leiden startten zij begin 2022 met de Leidse Laptoppers. 
Per 1 januari 2024 zijn Agnes de Rooij en Ingrid van den Berg gestopt met de Leidse Laptoppers en gaat Michiel Janssen alleen verder met de Leidse Laptoppers.

Wil je meer weten? Neem contact op:

BuroCocon